AMARANTH PIGMENTS AND PROSPECTS FOR THEIR APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY

Полная информация

Аннотации


  • Ўзбек

    Мақолада амарант таркибига кирувчи пигмент бирикмалар тўғрисида маълумотлар келтирилган. Мақолада, шунингдек, беталаин пигментларни озиқ-овқат саноатида қўллашнинг аҳамияти тўғрисида ҳам маълумотлар берилган.

    Ключевые слова: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

  • Русский

    Статья содержит информацию о пигментных соединениях, входящих в состав амаранта. В статье также приводится информация о важности использования беталаиновых пигментов в пищевой промышленности.

    Ключевые слова: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

  • English

    This article contains information about the pigment compounds that make up amaranth. The article also provides information about the importance of using betalain pigments in the food industry.

    Ключевые слова: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

Просмотреть документ онлайн


В ожидании

Список литературы


Название ссылки

1

1. Boyd, W. (1998). Ingredients update: What’s new with natural colorants? Cereal Foods World, 43, 720– 722

2

2. Von Elbe, J. H., & Goldman, I. L. (2000). The betalains. In G. J. Lauro, & F. J. Francis (Eds.), Natural food colorants science and technology (pp. 11–30). ‒New York: Marcel Dekker

3

3. Kononkov P.F., Gins V.K., Gins M.S. Amaranth culture of the XXI century. ‒M., 2001.

4

4. Kawashty S.A et al.,(1999). Chemosystematic studies on four Amaranthus species. Bull.Nat.Res.Cent. Vol.24, No 2.

5

5. Strack, D., Steglich, W., & Wray, V. (1993). Betalains. In P. M. Dey, & J. B. Harborne, Methods in plant biochemistry: Alkaloids and sulphur compounds (Vol. 8) (pp. 421–450). ‒London: Academic Press.

6

6. Jackman RL., Smith JI. Anthocyanins and betalains. Natural foodcolours. Chapman, London. 1996.

7

7. Schliemann, W., Cai, Y. Z., Degenkolb, T., Schmitdt, J., & Corke, H. (2001). Betalains of Celosia argentea. Phytochemistry, 58.

8

8. Yi-Zhong Caia , Mei Sunb and Harold Corkea .Characterization and application of betalain pigments from plants of the Amaranthaceae. Trends in Food Science & Technology 16 (2005) 370–376

Количество просмотров: 305
Номер выпуска: 2021-4
Дата публикации: 15-07-2021
Дата создание в систему UzSCI: 13-09-2022