AMARANTH PIGMENTS AND PROSPECTS FOR THEIR APPLICATION IN THE FOOD INDUSTRY

Full information

Annotations


  • Ўзбек

    Мақолада амарант таркибига кирувчи пигмент бирикмалар тўғрисида маълумотлар келтирилган. Мақолада, шунингдек, беталаин пигментларни озиқ-овқат саноатида қўллашнинг аҳамияти тўғрисида ҳам маълумотлар берилган.

    Tags: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

  • Русский

    Статья содержит информацию о пигментных соединениях, входящих в состав амаранта. В статье также приводится информация о важности использования беталаиновых пигментов в пищевой промышленности.

    Tags: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

  • English

    This article contains information about the pigment compounds that make up amaranth. The article also provides information about the importance of using betalain pigments in the food industry.

    Tags: #амарант #беталаин #пигментлар #бетацианинлар

View document online


Waiting

References


Name of reference

1

1. Boyd, W. (1998). Ingredients update: What’s new with natural colorants? Cereal Foods World, 43, 720– 722

2

2. Von Elbe, J. H., & Goldman, I. L. (2000). The betalains. In G. J. Lauro, & F. J. Francis (Eds.), Natural food colorants science and technology (pp. 11–30). ‒New York: Marcel Dekker

3

3. Kononkov P.F., Gins V.K., Gins M.S. Amaranth culture of the XXI century. ‒M., 2001.

4

4. Kawashty S.A et al.,(1999). Chemosystematic studies on four Amaranthus species. Bull.Nat.Res.Cent. Vol.24, No 2.

5

5. Strack, D., Steglich, W., & Wray, V. (1993). Betalains. In P. M. Dey, & J. B. Harborne, Methods in plant biochemistry: Alkaloids and sulphur compounds (Vol. 8) (pp. 421–450). ‒London: Academic Press.

6

6. Jackman RL., Smith JI. Anthocyanins and betalains. Natural foodcolours. Chapman, London. 1996.

7

7. Schliemann, W., Cai, Y. Z., Degenkolb, T., Schmitdt, J., & Corke, H. (2001). Betalains of Celosia argentea. Phytochemistry, 58.

8

8. Yi-Zhong Caia , Mei Sunb and Harold Corkea .Characterization and application of betalain pigments from plants of the Amaranthaceae. Trends in Food Science & Technology 16 (2005) 370–376

View count: 306
Number of edition: 2021-4
Date of publication: 15-07-2021
Date of creation in the UzSCI system: 13-09-2022