LEARNING THE ANTIOXIDANTS FEATURES OF PERSIMMON FRUIT EXTRACTS

Полная информация

Аннотации


  • Ўзбек

    Мақолада инсон организмидаги кислород алмашинувининг бошқарилишида антиоксидантларнинг роли ва маҳаллий хурмо навлари мева экстрактларининг антиоксидантлик хусусиятларини ўрганиш бўйича маълумотлар келтирилган. 

    Ключевые слова: #антиоксидантлар #кверцетин #кислородли оксигеназа #оксидловчи стресс #эркин радикаллар #фермент ва витаминлар #гликлазид #шоколад хурмо экстракти

  • English

    The article presents information on the role of antioxidants in the regulation of oxygen metabolism in the human body and studies of the antioxidant properties of extracts of fruits of local persimmon varieties.

    Ключевые слова: #антиоксидантлар #кверцетин #кислородли оксигеназа #оксидловчи стресс #эркин радикаллар #фермент ва витаминлар #гликлазид #шоколад хурмо экстракти

  • Русский

    В статье представлены сведения о роли антиоксидантов в регуляции кислородного обмена в организме человека и результаты исследования антиоксидантных свойств экстрактов плодов местных сортов хурмы. 

    Ключевые слова: #антиоксидантлар #кверцетин #кислородли оксигеназа #оксидловчи стресс #эркин радикаллар #фермент ва витаминлар #гликлазид #шоколад хурмо экстракти

Просмотреть документ онлайн


В ожидании

Список литературы


Название ссылки

1

1. Prida A.I., Ivanova R.I. "Natural antioxidants of polyphenolic nature (antiradical properties and prospects for use)". Food ingredients. Raw materials and additives. 2004. № 2.

2

2. Ryabinina E.I., Zotova E.E., Vetrova E.N., Ponomareva N.I., Ilyushina T.N. "A new approach to assessing the antioxidant activity of plant materials in the study of the process of adrenaline autooxidation." Chemistry of plant materials. 2011. № 3.

3

3. Ryzhikova M.A., Farkhutdinova R.R., Sibiryak S.V., Zagudillin Sh.Z. "Influence of aqueous extracts from medicinal plants on the processes of free radical oxidation." Experimental and Clinical Pharmacology. 1999. T. 62, № 2.

4

4. Khasanova S.R., Plekhanova T.I., Gashimova D.T., Galiakhmetova E.Kh., Klysh E.A. “Comparative study of the antioxidant activity of plant collections”. VSU Bulletin. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy. 2007. № 1.

5

5. V. Gutteridge, T. Westermarck, B. Halliwell “Oxygen damage in biological systems” / Free radical, Aging and Degenerative Disease. Ed. By Yohson Y. New York, 1986.

6

6. Berezovsky V.M. "Chemistry of vitamins" / -M .: Food industry, 1973.

7

7. Zhungietu G.I. "Storage of food and feed with preservatives." Reference book. - Chisinau: Publishing house "Kartya Moldoveneaske", 2015.

8

8. Madrakhimov G.N., Khadzhikulov A.S., Khakimova L.A. "Antioxidants in food and their properties", Materials of the International Scientific and Technical Conference. N. 2019.

9

9. H.E. Seifried, S.S. McDonald, D.E. Anderson, P. Greenwald, J.A. Milner “The antioxidant conundrum in cancer”. (англ.) // Cancer research. — 2003. — Vol. 63,no.15.

Количество просмотров: 441
Номер выпуска: 2020-5
Дата публикации: 14-10-2020
Дата создание в систему UzSCI: 26-08-2022