GАSTRONOMIK TURIZM TUSHUNCHАSINING PАYDO BOʼLISHI VА UNING TАRIXIY АSOSLАRI
Annotatsiyalar
-
Ўзбек
Ushbu maqoladan ko‘zlangan asosiy maqsad gastronomik turizmning kelib chiqishi va uning mohiyatini keng yoritib berishdan iborat, chunki, bugungi kunda dunyoning rivojlangan juda koʼplab davlatlarida turizmning asosiy turi sifatida gastronomik turizm etirof etilmoqda, negaki gastronomik turizm sohasini jadal rivojlantirish iqtisodiy oʼsishning
muhim omili sanaladi. Shu tufayli gastronomik turizmni rivojlantirish nazariy-uslubiy va amaliy jihatlari boʼyicha ilmiy-tadqiqot ishlarini olib borish dolzarb masala hisoblanadi.
Ushbu tadqiqot ishida asosan xranalogik usuldan shu bilan birga absrakt-mantiqiy tahlil, tizimli tahlil, qiyosiy tahlil usullaridan foydalanilgan.
Gastronomik turizmning tarixiy ildizlari, hamda bugungi kunda bu borada xorijiy mamlakatlar hamda O‘zbekistonda olib borilayotgan ilmiy va amaliy jarayonlar solishtirma misollar bilan koʼrib chiqilgandan so‘ng, gastronomik turizmni rivojlantirish hozirgi kunda qanchalik zarur ekanligi va buning uchun gastronomik turizmni ommalashtirish va bu borada yuqori tashabbuslarni ilgari surush, yurtimizda bu sohadagi bilim darajalarni oshirish, mahalliy hokimiyat organlari, jamoat tashkilotlari, ommaviy axborot vositalarini bu sohaga jalb qilish, uzoq muddatga mo‘ljallangan rejali oʼquv va ishchi dasturlarni ishlab chiqish, halqaro hamkorliklarni yanada kengaytirish lozim degan xulosaga kelindi.Kalit so'z: #tarix #gastronomikturizm #pazandalikturizmi #oziq-ovqatvaichimlik #oshxona #taomlar #sayyohlar
-
Русский
Основная цель данной статьи - пролить свет на происхождение и сущность гастрономического туризма, так как гастрономический туризм в настоящее время признан основным видом туризма во многих развитых странах, так как бурное развитие гастрономического туризма является важным фактором экономического роста. Поэтому важно проводить исследования теоретических, методологических и практических аспектов развития гастрономического туризма.
В данной исследовательской работе использовался преимущественно хиранологический метод, а также абстрактно-логический анализ, систематический анализ, сравнительный анализ.
После рассмотрения исторических корней гастрономического туризма, а также современных научно-практических процессов в зарубежных странах и Узбекистане, необходимости развития гастрономического туризма и популяризации гастрономического туризма был сделан вывод о том, что необходимо продвигать инициативы, повышать уровень знаний в этой области в нашей стране, привлекать местные органы власти, общественные организации, СМИ в эту сферу, разрабатывать долгосрочные плановые учебные и рабочие программы, еще больше расширять международное сотрудничество.Kalit so'z: #tarix #gastronomikturizm #pazandalikturizmi #oziq-ovqatvaichimlik #oshxona #taomlar #sayyohlar
-
English
The main purpose of this article is to shed light on the origin and essence of gastronomic tourism, as gastronomic tourism is now recognized as the main type of tourism in many developed countries, as the rapid development of gastronomic tourism is an important factor in economic growth. Therefore, it is important to conduct research on the theoretical, methodological and practical aspects of the development of gastronomic tourism.
In this research work abstract-logical analysis, systematic analysis, comparative analysis have been used.
Аfter reviewing the historical roots of gastronomic tourism, as well as the current scientific and practical processes in foreign countries and Uzbekistan, the need for the development of gastronomic tourism and the promotion of gastronomic tourism in this regard. It was concluded that it is necessary to promote initiatives, increase the level of knowledge in this area in our country, involve local authorities, public organizations, the media in this area, develop long-term planned training and working programs, further expand international cooperation.Kalit so'z: #tarix #gastronomikturizm #pazandalikturizmi #oziq-ovqatvaichimlik #oshxona #taomlar #sayyohlar
Hujjatni onlayn ko'rish
Foydalanilgan adabiyotlar
№ | Havola nomi |
---|---|
1 |
1. Қутлимуротов Ф.С. Внедрение Корейского гостиничного менеджмента в Узбекистане. Материалы VII- Международной научно-практической конференции студентов и аспирантов. г. Донецк 2004(Kutlimurotov F.S. Introduction of Korean hotel management in Uzbekistan. Materials of the VII-International Scientific and Practical Conference of Students and Postgraduates) |
2 |
2. Мирзиёев Ш.М. Олий Мажлисга Мурожаатнома. http:// www.gov.uzо(Мирзиёев Ш.М. Обращение к Олий Мажлису) |
3 |
3. Катело Я.Д. “Маркетинговая стратегия развития гастрономического туризма” Донецк – 2019. – Б 184 (Katelo Ya.D. “Marketing strategy for the development of gastronomic tourism) |
4 |
4. Ткачук П.Ю. Новая русская кухня как фактор развития национального наследия / П.Ю. Ткачук // Вестник Луганского национального университета имени Тараса Шевченко: сб. науч. тр. / гл. ред. Е.Н. Трегубенко; вып. ред. Н.В. Вострякова; ред. сер. А.Е. Пожидаев. – Луганск: Книга, 2018. – № 1(10): Cерия 5. География. Экономика. Туризм. – 148 с. (Tkachuk P.Yu. New Russian cuisine as a factor in the development of national heritage / P.Yu. Tkachuk // Bulletin of the Lugansk Taras Shevchenko National University:) |
5 |
5. Куклина Т.С. Гастрономический туризм на туристическом рынке. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http: //www.sworld. com.ua/ konfer30 / 682.pdf. Сборник научных трудов SWORLD. Материалы международной научно- практической конференции «Современные направления теоретических и прикладных исследований 2013» 19-30 марта 2013 г. (Kuklina T.S. Gastronomic tourism in the tourist market. [Electronic resource]. - Access mode: http: //www.sworld. com.ua/konfer30/682.pdf. Collection of scientific papers SWORLD. Materials of the international scientific-practical conference "Modern directions of theoretical and applied research) |
6 |
6. Нехаева Н.Е., Терехова Ю.С. Гастрономический туризм как перспективное направление развития регионов России // Естественные и математические науки в современном мире: сб. ст. по матер. XXXIV междунар. науч.-практ. конф. № 9(33). – Новосибирск: СибАК, 2015. (Nekhaeva N.E., Terekhova Yu.S. Gastronomic tourism as a promising direction for the development of Russian regions // Natural and mathematical sciences in the modern world) |
7 |
7. Саламатина С.Е. Состояние и перспективы развития гастрономического туризма на юге Одесской области. Одесская национальная академия пищевых технологий. Научные труды, выпуск 46, том 2. - С. 325-329. (Salamatina S.E. Status and prospects for the development of gastronomic tourism in the south of the Odessa region. Odessa National Academy of Food Technologists) |
8 |
8. Hall CM, Mitchell R. Gastronomic tourism //Niche Tourism. – 2013. – Р. 73. (Холл С.М., Митчелл Р. Гастрономический туризм //Нишевый туризм.) |
9 |
9. http://www.biznes-daily.uz/ru/mening-mulkim/47471-gastronomichskiy-turizm-istoriya-razviti-stanovlni |
10 |
10. Ошарова Е. К. Pазработка гастрономического тура для иностранных туристов Владивосток.: 2018. (Ошарова Е. К. Пазработка гастрономического тура для иностранных туристов Владивосток) |
11 |
11. Qosimova R.A. Turizm va uni o‘qitish metodikasi ( о‘quv qo‘llanma). - T.: ≪ Aloqachi ≫ , 2008 - bet 7.( Косимова Р.А. Туризм и методы его обучения (учебник). - Т.: ≪ Коммуникатор) |
12 |
12. John D Mulcahy “Historical Evolution of Gastronomic Tourism” 2019 y (Историческая эволюция гастрономического туризма») |
13 |
13. https://dokumen.pub/qdownload/the-routledge-handbook-of-gastronomic-tourism-1nbsped-1138551554- 9781138551558.html |
14 |
14. Наумов Д.Л. “Проектирование гастрономического мастер-класса” 2018 й Cт.8. (Naumov D.L. “Designing a gastronomic master class) |
15 |
15. https://www.lexiconoffood.com |
16 |
16. https://www.immaterieelerfgoed.nl/media/inline/2017/9/14/tourism_and_intangible_cultural_heritage_unwto.pdf |
17 |
17. https://www.slowfood.com/about_us/img_sito/pdf/Companion08_ENG.pdf |
18 |
18. https://www.ciachef.edu/our-story/ |
19 |
19. Микула, Я.Д. Гастрономический туризм и его характеристика / Я.Д. Микула // Дорожная карта мировой экономики: ІІ Междунар. науч.-практ. интернет-конф., 17 ноября, 2017 г., г. Донецк. – Донецк: ГО ВПО «ДонНУЭТ имени Михаила Туган-Барановского», 2017. – С. 71-74.( . Mikula, Ya.D. Gastronomic tourism and its characteristics / Ya.D. Mikula // Roadmap of the world economy: II Intern. scientific-practical. Internet conference, November 17, 2017, Donetsk. – Donetsk: GO VPO “DonNUET named after Mikhail Tugan-Baranovsky) |
20 |
19. Микула, Я.Д. Гастрономический туризм и его характеристика / Я.Д. Микула // Дорожная карта мировой экономики: ІІ Междунар. науч.-практ. интернет-конф., 17 ноября, 2017 г., г. Донецк. – Донецк: ГО ВПО «ДонНУЭТ имени Михаила Туган-Барановского», 2017. – С. 71-74.( . Mikula, Ya.D. Gastronomic tourism and its characteristics / Ya.D. Mikula // Roadmap of the world economy: II Intern. scientific-practical. Internet conference, November 17, 2017, Donetsk. – Donetsk: GO VPO “DonNUET named after Mikhail Tugan-Baranovsky) |
21 |
21. "Umumiy ovqatlanish tashkilotlarining faoliyatini yanada takomillashtirish va xodimlarining kasbiy darajasini oshirish chora- tadbirlari to‘g’risida" O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2012-yildagi 289-sonli (Кабинету Министров Республики Узбекистан "О мерах по дальнейшему совершенствованию деятельности организаций общественного питания и повышению квалификации работников") |
22 |
22. https://kun.uz/uz/news/2019/08/07/ozbekistonda-gastronomik-turizm-assotsiatsiyasi- ochildi?q=%2Fnews%2F2019%2F08%2F07%2Fozbekistonda-gastronomik-turizm-assotsiatsiyasi-ochildi |
23 |
23. Ibragimov N.S., O‘zbekiston turizmini mustaqil uyushgan sayyohlar segmentiga moslashtirish. “Iqtisodiyot va innovatsion texnologiyalar” ilmiy elektron jurnali. № 1, yanvar-fevral, 2018 yil. (Ибрагимов Н.С. Адаптация туризма Узбекистана к сегменту самостоятельно организованных туристов. Научный электронный журнал "Экономика и инновационные технологии") |