CHEMICAL COMPOSITIONS OF BIODEGRADABLE DISPOSABLE TABLEWARE BASED ON CORN BRAN
Annotatsiyalar
-
English
In this work, a method for the efficient synthesis of N, Nʹ-hexamethylene-bis - [(2,4,6-tribromophenoxy) -carbamate] is proposed, its chemical properties are studied, and its biostimulating activity is determined. In the experiments, varieties "Uzbekistan-740", tomatoes of the "Temp" variety and medium-staple cotton of the "C-6524" variety were used. The preparations were dissolved in DMF and used by pre-sowing seed soaking for 18-20 hours. Concentrations of 0.1% were used; 0.01% and 0.001%. The repetition of experiments is 4-fold. The counts were carried out by measuring the length of the stem and root of 10-day-old cotton seedlings. It was noted that all preparations tend to stimulate the growth of the root system of young seedlings, both vegetable crops and cotton.
Kalit so'z: #corn #starch #chemical composition #Biodegradable tableware #bran #polyacid #scientific and economic review
-
Ўзбек
Ushbu maqolada N,Nʹ-geksametilen bis-[(2,4,6-tribromfenoksi)-karbamat]ni samarali sintez qilish usuli taklif etilgan. Shuningdek, olingan moddaning kimyoviy xossalari o'rganilgan va biostimulyatorlik faolligi aniqlangan.
Tajribalarda “O‘zbekiston-740”, “Temp” navli pomidor va “C-6524” navli o‘rta tolali g‘o‘zada sinab ko’rildi. Preparatlar DMFda eritiladi va ekishdan oldin urug'larni 18-20 soat davomida namlab, 0,1%, 0,01% va 0,001% konsentratsiyalarda ishlatilgan. Tajribalarning takrorlanishi 4 marta. Hisoblash 10 kunlik g‘o‘za nihollarining poya va ildiz uzunligini o‘lchash yo‘li bilan o‘tkazildi. Ta'kidlanganidek, barcha preparatlar ham sabzavot ekinlarining, ham paxtaning ildiz tizimining o'sishini rivojlantirishga moyildir.Kalit so'z: #corn #starch #chemical composition #Biodegradable tableware #bran #polyacid #scientific and economic review
-
Русский
В данной работе предложен метод эффективного синтеза N, Nʹ-гексаметилен-бис - [(2,4,6- трибромфенокси) -карбамата], изучены его химические свойства и определена его биостимулирующая активность. В опытах использовались сорта «Узбекистан-740», томаты сорта «Темп» и средневолокнистый хлопок сорта «С-6524». Препараты растворяли в ДМФА и применяли методом предпосевной замочки семян в течение 18-20 часов. Были использованы концентрации 0,1%; 0,01% и 0,001%.
Повторность опытов 4-х кратная. Учеты проводили по измерению длины стебля и корня у 10-дневных проростков хлопчатника. Было отмечено, что все препараты имеют тенденцию стимулировать рост корневой системы молодых проростков, как овощных культур, так и хлопчатника.Kalit so'z: #corn #starch #chemical composition #Biodegradable tableware #bran #polyacid #scientific and economic review
Hujjatni onlayn ko'rish
Foydalanilgan adabiyotlar
№ | Havola nomi |
---|---|
1 |
1. Макушин А.Н., Кудрякова Е.П., Макушина Т.Н., Пашкова Е.Ю. Перспектива производства биоразлагаемой одноразовой посуды и упаковки из отходов мукомольного производства// АПК России: образование, наука, производство: сборник статей Всероссийской (национальной) научно-практической конференции. – 2020. – С. 144–149. (Makushin A.N., Kudryakova E.P., Makushina T.N., Pashkova E.Yu. Prospects for the production of biodegradable disposable utensils and packaging from flour milling waste // AIC of Russia: education, science, production: collection of articles of the All-Russian (national) scientific and practical conference.) |
2 |
2. И.Ю. Потороко, Н.В. Науменко, А.В. Малинин, А.В. Цатуров, А.М. Кади, А.В. Никонов. Разработка технологии формованной биоразлагаемой экопосуды на основе вторичных ресурсов зерномучного производства. Южно-Уральский государственный университет, г. Челябинск, Россия. Bulletin of the South Ural State University. Ser. Food and Biotechnology. 2021, vol. 9, no. 3, pp. 62–71 (I.Yu. Potoroko, N.V. Naumenko, A.V. Malinin, A.V. Tsaturov, A.M. Kadi, A.V. Nikonov. Development of technology for molded biodegradable eco-tableware based on secondary resources of grain and flour production. South Ural State University, Chelyabinsk, Russia) |
3 |
3. Gurunathan T., Mohanty S., Nayak S.K. A review of the recent developments in biocomposites based on natural fibres and their application perspectives // Composites Part A: Applied Science and Manufacturing. – 2015. – Vol. 77. – Р. 1–25. (Гурунатан Т., Моханти С., Наяк С.К. Обзор последних разработок в области биокомпозитов на основе натуральных волокон и перспективы их применения // Композиты, часть А: прикладная наука и производство) |
4 |
4. А. Цатуров, магистрант кафедры «Пищевые и биотехнологии» Южно-Уральского государственного университета. Электронныйресурс. https://www.sostav.ru/publication/sest-vsyu-tarelku-v-rossii-sozdali-polnostyu- razlagaemuyu-posudu-iz-krakhmala-40019.html (A. Tsaturov, master student of the Department of Food and Biotechnology, South Ural State University. Electronic resource.) |
5 |
5. Электронныйресурс. https://www.megaresearch.ru/news_in/analiz-rynka-biorazlagaemoj-posudy-i-perspektivy- razvitiya-do-2025-goda (Electronic resource. https://www.megaresearch.ru/news_in/analiz-rynka-biorazlagaemoj- posudy-i-perspektivy-razvitiya) |
6 |
6. Электронный ресурс.https://sad24.ru/konservaciya/lekarstvennye/kukuruznye-otrubi.html (. Electronic resource. https://sad24.ru/konservaciya/lekarstvennye/kukuruznye-otrubi.html) |
7 |
rce. https://sad24.ru/konservaciya/lekarstvennye/kukuruznye-otrubi.html) 7. Электронныйресурс. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. https://health- diet.ru/base_of_food/sostav/19921.php (Electronic resource.) |
8 |
8. Электронный ресурс. https://nadietu.net/dietary-products/cereals-flour/kukuruznye-otrubi.html (1. Electronic resource. https://nadietu.net/dietary-products/cereals-flour/kukuruznye-otrubi.html) |
9 |
9. Электронный ресурс. https://b-mag.ru/4-shaga-dlja-proizvodstva-biorazlagaemoj-odnorazovoj-posudy/ (1. Electronic resource. https://b-mag.ru/4-shaga-dlja-proizvodstva-biorazlagaemoj-odnorazovoj-posudy) Справочникхимика 10. Химия и химическая технология. Электронный ресурс. https://www.chem21.info/info/923608/ (1. Handbook of a chemist 21. Chemistry and chemical technology. Electronic resource.) |