STUDY OF VITAMINS CONTAINED IN MELON PEEL AND ITS USE IN FOLK MEDICINE
Аннотации
-
Ўзбек
Maqolada qovun po‘stini kimyoviy tarkibidagi vitaminlarni yuqori samarali suyuqlik xromotografiyasi (YSSX) uslubi orqali tekshirib o‘rganilgan. Tekshirish natijalarga ko‘ra, qovun po‘stida mavjud bo‘lgan vitaminlar miqdori: В4-63 mg, В12-7,3 mg, В2-2,96 mg, Е-18 mg, В6-2,03 mg,В5-0,75 mg, В9-0,64 mg, С-0,32mg, К-7,32mmg va vitaminlardan tashqari β–karotin – 9 mgborligi aniqlandi. Qovun po‘sti vitaminlarga boy, unda biologik faol moddalar ko‘p bo‘lganligi uchun undan kelgusida oziq-ovqat qo‘shilmalari qilib Xalq tabobatida keng qo‘llash mumkinligi yoritilgan.
Ключевые слова: #vitamin #xromatografiya #polinevrit #beri-beri #biologik faol modda #me’da-ichak ishi
-
Русский
В статье методом высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЖХ) исследованы витамины в химическом составе кожуры дыни. По результатам испытаний количество витаминов, содержащихся в кожуре дыни: В4-63 мг, В12-7,3 мг, В2-2,96 мг, Е-18 мг, В6-2,03 мг, В5-0,75 мг, В9-0,64 мг, S-0,32 мг, K-7,32 мг и кроме витаминов обнаружено β-каротина - 9 мг. Шкурка дыни богата витаминами, содержит большое количество биологически активных веществ и отмечено, что в будущем она может найти широкое применение в народной медицине в качестве пищевой добавки.
Ключевые слова: #vitamin #xromatografiya #polinevrit #beri-beri #biologik faol modda #me’da-ichak ishi
-
English
The article examines the vitamins in the chemical composition of melon peel by high-performance liquid chromatography (HPLC) method. According to the test results, the amount of vitamins contained in the melon peel: B4-63 mg, B12-7.3 mg, B2-2.96 mg, E2-18 mg, B6-2.03 mg, B5-0.75 mg, B9- 0.64 mg, C-0.32 mg, K-7.32 mg, and in addition to vitamins, β-carotene - 9 mg was found. Melon skin is rich in vitamins, it contains a lot of biologically active substances, and it is highlighted that it can be widely used in folk medicine as a food additive in the future.
Ключевые слова: #vitamin #xromatografiya #polinevrit #beri-beri #biologik faol modda #me’da-ichak ishi
Просмотреть документ онлайн
Список литературы
№ | Название ссылки |
---|---|
1 |
1. И.Р.Асқаров. Сирли табобат. – Т: Фан ва технологиялар нашриёт-матбаа уйи. 2021й – 1010 б. |
2 |
2. М.М. Мўминжонов // Қовуннинг шифобахш хусусиятлари. Халқ табобати журнали. 2021й Т.№7. Б.27 |
3 |
3. Куликова С.Н., Гаппаров М.М., Викторова Е.В. Орастительных маслах нового поколения в нашем питании // Масло -жир. пром-сть. - 200З. - № 1. - С. 4. |
4 |
4. . Соколов Б.К., Гончаренко Е.В., Лисняк В.Е. Маслонашего здоровья // Масложир. пром-сть. - 2003. - № 3. - С. З6. |
5 |
5. Осадченко И .М., Скачков Д.А., Серебрякова Т.Г. Химический состав и биологическая ценность отходов переработки бахчевых культур // Масложир. пром-сть. - 200З. - № 3. - С. 16. |
6 |
6. Пивоваров В.Ф., Аромов М.Х., Турдикулов Б.Х. и др., Овошные и бахчие культуры в Узбекистане, М., 2001. |
7 |
7. И.Р. Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова, М.М.Мўминжонов, Х.Исаков, Д.Х.Исақова // Қовун уруғи ва пўстлоғининг кимёвий таркиби. Товарлар кимёси ва ҳалқ табобати журнали. 2022.№2-Б.397-411. |
8 |
8. Ш.Тўрахонов, Д.Алтибаев, Х.Исақов // Айрим витаминларни анор мева пўсти таркибидаги миқдорларини аниқлаш. Аду “Фан, таълим ва техникани инновацион ривожлантириш масалалари” Халқаро илмий анжуман. 2022й.Б.76. |
9 |
9. И.Р.Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова // Қовун пўсти ва уруғи таркибидан оқсил миқдорини аниқлаш. Современные достижения и проблемы медицинской науки. Наманганский государственный университет. Узбекистан от 7 марта 2022 года. С. 222-225. |
10 |
10. Ibrohimjon Rahmonovich Asqarov, Xayatulla Isaqov, Shoxrux Odiljonovich To‘raxonov, Doston Islombek o‘g‘li Altibayev// Anor meva urug‘i tarkibidagi aminokislotalar miqdorini aniqlash. J.Chem Good Trad Med, Volume 1, Issue 2, 2022. DOI: https://doi.org/10.55475/jcgtm/vol1.iss2.2022.30 |
11 |
И.Р. Асқаров, Х.Исаков, М.М.Мўминжонов, А.А. Жўраев, Н.Х.Абдурахмонова // Тарвуз чиқиндиларининг кимёвий таркиби ва халқ табобатидаги аҳамияти. ФарДУ Илмий хабарнома. 2021й №6. Б.30-36 |