ДОРИВОР CAPPARIS SPINOSAНИНГ МОРФОГЕНЕТИК ВА БИОГЕОКИМЁВИЙ ХУСУСИЯТЛАРИ

Полная информация

Аннотации


  • Ўзбек

    Мақолада оч тусли бўз тупроқлар шароитида доривор тиканли ковул (Capparis spinosa) ўсимлигининг морфогенетик хусусиятлари, макро ва микроэлемент таркиби, биологик сингдириш коэффициенти ўрганилган, шунингдек, макроэлементлардан фосфорга, микроэлементлардан руҳга талабчанлиги юқори эканлиги исботланган.

     

    Ключевые слова: #тур #оч тусли бўз #концентрация кларки #доривор тиканли ковул #морфогенетик #макро- ва микроэлементлар таркиби

  • Русский

    В статье исследуются морфогенетические особенности, состав макро- и микроэлементов, коэффициент биологического поглощения лекарственного каперса колючего (Capparis spinosa) в условиях светлого серозема, а также доказана высокая его потребность в фосфоре из макроэлементов и в цинке - из микроэлементов.

     

    Ключевые слова: #тур #оч тусли бўз #концентрация кларки #доривор тиканли ковул #морфогенетик #макро- ва микроэлементлар таркиби

  • English

    The article studies the morphogenetic features, the composition of macro- and microelements, the coefficient of biological absorption in medicinal Capparis spinosa in light serozems, and also proved the high demand of macro of phosphorus, and microelements of zinc.

     

    Ключевые слова: #тур #оч тусли бўз #концентрация кларки #доривор тиканли ковул #морфогенетик #макро- ва микроэлементлар таркиби

Просмотреть документ онлайн


В ожидании

Список литературы


Название ссылки

1

1. Гаммерман А.Ф., Кадаев Г.Н., Яценко-Хмелевский А. А. Лекарственные Растения. -М., “Высшая школа” 1990.

2

2. Закиров К.З., Худойберганов Р. Каперс и перспективы его использования. -Т., “Фан” 1972.

3

3. Абдурасулов А.Ҳ., Эшонтўраев А.А., Додаев Қ.О. “Capparis spinosa L.” ковар ўсимлигини кимёвий таркиби ва унинг тиббиётдаги аҳамияти. Техник ва ижтимоий-иқтисодий фанлар соҳаларининг муҳим масалалари. Республика олий ўқув юртлараро илмий ишлар тўплами. -Т., 2018.

4

4. Эшонкулова Н.Т. Термоксерофит Capparis spinosa L. ўсимлиги ёрдамида дашт ва чўл зоналарини ўзлаштириш ва биотехнологик маҳсулотлар олиш биотехнологияси. Био.фан. бўйича фал.док. илмий даражасини олиш учун ёзган диссер. автореф. -Т., 2018.

5

5. Скальный А. В. Химические элементы в физиологии и экологии человека. -М., Издательский дом «ОНИКС 21 век»: Мир, 2004.

6

6. Флора Узбекистана. Под ред. И.Введенский. -Т., 1941-1962, т. 1-6.

7

7. Fu X.P., Aisa H.A., Abdurahim M., Yili A. и др. Химический состав плодов Capparis spinosa. //Химия природных соединений. 2007. №2.

8

8. Yuldashev G‘., Isag‘aliyev M. Tuproq biogeokimyosi. -T., 40-46.

9

9. https://agronomwiki.ru/kapersy-rastenie-vyrashhivanie-v-domashnix-usloviyax-i-primenenie-v-kulinarii.html

10

10. https://medi.ru/instrukciya/liv-52-k_10786/

Количество просмотров: 311
Номер выпуска: 2019-4
Дата публикации: 04-11-2019
Дата создание в систему UzSCI: 16-08-2022