ТОВУҚ ГЎШТИНИ СЕРТИФИКАТЛАШДА УНИНГ ТАРКИБИДАГИ АНТИОКСИДАНТЛАР МИҚДОРИНИ АНИҚЛАШ
Аннотации
-
Ўзбек
Мақолада Ўзбекистонда ва хорижий мамлакатларда етиштирилган товуқ гўшти таркибидаги меъёрдан ортиқча миқдори инсон саломатлигига жиддий таҳдид солувчи, айрим антиоксидантларнинг масса улушини аниқлаш бўйича бажарилган хромато-масс-спектрометрик тадқиқотларда олинган натижаларнинг таҳлили баён қилинган. Гўшт маҳсулотларини сертификатлашда ушбу методнинг афзаллиги асосланган. Баъзи хорижий мамлакатлардан Ўзбекистонга импорт қилинган товуқ гўшти таркибида альфа-токоферолнинг миқдори маҳаллий паррандачилик фермаларда етиштирилган гўштга нисбатан бир неча марта кўплиги аниқланган.
Ключевые слова: #антиоксидант #кимёвий таркиб #витамин #сертификатлаш #товуқ гўшти #альфа- токоферол #холекальциферол
-
Русский
В статье изложен анализ результатов, хромато-масс-спектрометрических исследований по определению массовых долей некоторых антиоксидантов в курином мясе, избыточное количество которых представляет серьёзную угрозу здоровью человека. Обоснованы преимущества указанного метода при сертификации мясных продуктов. Установлено, что содержание альфа-токоферола в курином мясе, импортированном из некоторых зарубежных стран, в несколько раз превышает по сравнению с мясом, произведённым в местных птицефермах.
Ключевые слова: #антиоксидант #кимёвий таркиб #витамин #сертификатлаш #товуқ гўшти #альфа- токоферол #холекальциферол
-
English
The article presents an analysis of the results obtained by chromatography-mass-spectrometric studies to determine the mass fractions of certain antioxidants in chicken meat, the excessive amount of which seriously threatens human health. The advantages of this method in the certification of meat products are substantiated. It has been established that the content of alpha-tocopherol in chicken meat imported from some foreign countries is several times higher than that produced in local poultry farms.
Ключевые слова: #антиоксидант #кимёвий таркиб #витамин #сертификатлаш #товуқ гўшти #альфа- токоферол #холекальциферол
Просмотреть документ онлайн
Список литературы
№ | Название ссылки |
---|---|
1 |
1. Cherubini A., Vigna G. B., Zuliani G., Ruggiero C., Senin U., Fellin R. Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update.// Current pharmaceutical design. — 2005. — Vol. 11, No. 16. — P. 2017—2032. |
2 |
2. Антиоксидантное действие.-https://cosmetology-info.ru/168/Antioksidantnoe-deystvie/. |
3 |
3. Ибрагимов У.К. Оценка антиоксидантов – пищевых добавок // STANDART. – 2002. №1. |
4 |
4. Rhodes C.J. Book: Toxicology of the Human Environment – the critical role of free radicals, Taylor and Francis, London (2000). Damage-Based Theories of Aging Includes a description of the free radical theory of aging and a discussion of, the role of antioxidants in aging.Foods that are rich in antioxidants General Anti-Oxidant Actions. –512 p. |
5 |
5. Асқаров И.Р., Намозов А.А. Алкоголсиз ичимликлар таркибидаги ранг берувчи бўёқ моддаларини суюқлик хроматограф-масс-спектрометрия ёрдамида аниқлаш услублари. //Божхона иши фаолиятининг долзарб муаммолари. Илмий мақолалар тўплами. – Т.: 2006. |
6 |
6. Яшин Я. И., Яшин А. Я. Рос. хим. журн. (Ж. Рос. хим. об-ва им. Д.И. Менделеева), 2003, т. XLVII. – № 1. |
7 |
7. Лебедев А. Т. Масс-спектрометрия для анализа объектов окружающей среды. –Москва: Техносфера, 2015. |